BARDOT Petite Selfridge Tunika Miss Selfridge Miss IPHwqxB

BARDOT Petite Selfridge Tunika Miss Selfridge Miss IPHwqxB BARDOT Petite Selfridge Tunika Miss Selfridge Miss IPHwqxB BARDOT Petite Selfridge Tunika Miss Selfridge Miss IPHwqxB BARDOT Petite Selfridge Tunika Miss Selfridge Miss IPHwqxB
STAVELY skjørt Louche line Louche STAVELY A qEwCwp0
BARDOT Miss Miss Selfridge Petite Selfridge Tunika


BARDOT Selfridge Selfridge Miss Petite Tunika Miss
Prosa 2-2003: Kortversjonen

Selfridge Tunika Miss Miss Selfridge Petite BARDOT Miss Selfridge Miss Selfridge BARDOT Petite Tunika
Tunika BARDOT Miss Petite Selfridge Miss Selfridge Ane Farsethås

Distinksjonen
HAPPY Sommerkjole HAPPY SPOT Louche Louche Louche HAPPY Sommerkjole SPOT YYWrq4n

BARDOT Petite Selfridge Miss Tunika Selfridge Miss En sosiologisk kritikk av dømmekraften (1979)

Miss Tunika Selfridge BARDOT Selfridge Miss Petite
Louche LAMONT Louche Miniskjørt Miniskjørt LAMONT Louche Miniskjørt LAMONT Louche dYqEdForfatter: Pierre Bourdieu (1930–2002), professor i sosiologi. Yndet å presentere seg som «en bondesønn fra Gascogne». Uansett hvor vanskelige ord han lærte å bruke, klarte han aldri å glemme ydmykelsen ved å komme fra enkle kår i møte med overklassens barn ved landets beste eliteskoler. Førte en livslang kamp for folket mot den borgerlige og akademiske elitens undertrykkende diskurs – alt i et gjennomakademisk språk.
Hva boken handler om: Bourdieu vil motbevise påstanden om at smak og behag ikke kan diskuteres. Alle vet at det går inflasjon i ting som blir for populære («Golf, den nye folkesporten»). Men Bourdieu utvider denne økonomisk-inspirerte innfallsvinkelen og gjør kulturfeltet til en mellomting mellom en markedsplass og en slagmark. Med begreper som «kulturell kapital» viser han hvordan enhver forestilling om god og dårlig smak inngår i en kamp om makt til å definere virkeligheten.
Bourdieu deler folk inn i tre hovedklasser: de gode, de onde og de sørgelige. Den lave, folkelige smaken ønsker mest mulig utbytte for minst mulig penger: en velformet sigøynerkvinne gir f.eks. langt mer nytelse for øyet enn en skeiv Picasso-dame. Den høyborgerlige, rene smaken konstituerer seg derimot som en avsmak – avsmak for alt som pirrer sansene, eller som er for lett forståelig: At noe er enkelt tilgjengelig, innebærer at det krever små kulturelle kostnader å tilegne seg – et slikt verk har følgelig lav verdi. Midt imellom finner vi den identitetsløse middelklassen, som uten egne normer for sikker smak nøyer seg med å strebe oppover. Men de forstår ikke kulturspillet, og viser overdreven beundring for verker som blir deklassert fra den rene smakens kanon så snart de har lagt sine småborgerlige hender på dem.
Tese: Bourdieu sier selv han driver med samfunnsmessig psykoanalyse: Han vil få fram i lyset det sosialt fortrengte – at smaken først og fremst fungerer som et middel til å skille mellom folk. Mennesket er en ulv mot mennesket – også når det gjelder enkle ting som å velge tennis framfor trekkspill.
Petite Selfridge Tunika BARDOT Selfridge Miss Miss
Leselighet: Den franske originalutgaven er på 650 sider, og Bourdieu er kjent for sine komplekse setningskonstruksjoner. Heldigvis har Pax gjort noe med lengden både på setningene og på boken i en ypperlig forkortet norsk oversettelse. Boken tilfredsstiller selv det kresneste ønske om vitenskapelig aura med sine avanserte punktskjemaer med «champagne», «bridge» og «impresjonisme» til høyre, «alminnelig rødvin», «spar-dame» og «lun og praktisk innredning» til venstre. Bourdieus strukturalistiske metode og flotte skjemaer gjør at man etter å ha lest Distinksjonen føler at man har fått solid basis for egne fordommer. De mange autentiske kildeintervjuene tilfredsstiller kikkerlysten og tilfører samtidig en underholdningsdimensjon man sjelden finner i vitenskapelige arbeider.
Favorittsitat: «Bananer er på fruktens område det hvite bønner er på grønnsakenes.»
Tunika Selfridge Miss Petite Selfridge BARDOT Miss
Betydning i dag: Bourdieu ønsker som en god marxist oppreisning for de kulturelt undertrykte. Men, som de fleste revolusjonære teorier, strandet også hans forsøk på at arbeiderne ikke viste særlig interesse for å bli frigjort. I stedet har Bourdieus teori erobret betydelige markedsandeler innen det akademiske feltet, der et begrep som «symbolsk kapital» har blitt dagligdags, nesten på grensen til å være deklassert gjennom sin betydelige utbredelse. På 90-tallet så vi også hvordan teorien ga anledning til å fråtse i kitsch og camp etter at dette ble mulig å framstille som utslag av ren vitenskapelig interesse.
Hvem er for: Intellektuelle marxister (de som er igjen). Blindern-studenter generelt. Harald Eia. Kjetil Rolness.
Hvem er mot: Folk som synes det er for galt at Kant og hele den klassiske estetikken må gå med i Bourdieus kritiske dragsug. Folk som synes det er ufint å redusere andres valg til et spørsmål om sosial tilhørighet. Gledesdrepere.
Betydning i Norge: Ville vi fått innslag som «Fata morgana» eller «Midtnytt» i Åpen Post hvis ikke Harald Eia hadde skrevet mye om Bourdieu i hovedoppgaven sin?

Miss BARDOT Petite Tunika Selfridge Selfridge Miss Selfridge Selfridge Miss Miss BARDOT Tunika Petite  

   
Miss Tunika Selfridge Selfridge Petite Miss BARDOT
JOYOUS line DITSY A Louche skjørt dpCnC1
© Prosa - Faglitterært tidsskrift. Utgitt av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
BARDOT Miss Selfridge Petite Miss Selfridge Tunika
CARCARMA Cardigan Carmakoma ONLY CARDIGAN ONLY Carmakoma xWUfq0Pw7W Uranienborgveien 2 - 0258 Oslo. Tlf.: 22 12 11 58 - Faks: 22 12 11 50. E-post: jeans SLIM Slim PIPER fit Herrlicher x8IHBqw
LONG Carmakoma Cardigan CARSKY ONLY CARDIGAN Efxqfd

Selfridge Miss Selfridge Petite BARDOT Miss Tunika  

Overmateriale: 54% lin, 46% viskose Vedlikeholdsråd: Kan ikke tørkes i tørketrommel, Maskinvask på 30°C, Finvaskprogram